Dünyanın Unutmayacağı Dahi; Nikola Tesla

O, göz kamaştıran bir zekanın sahibi olmakla birlikte, Edison’un gerisinde kalmış adsız bir kahramandı. Alternatif akım, kablosuz ampul, floresan lamba, elektron mikroskobu, radyo dalgası, telsiz, neon lamba, kablosuz telgraf, uzaktan kumanda, kablosuz elektrik aktarımı, elektromanyetik motor, elektrikli raylı sistem ve jeneratör gibi patentini aldığı, çoğu hayata geçirilmemiş yaklaşık 700 icat ve buluşun sahibi olan büyük deha Nikola Tesla’nın hikayesi…

Bir Hırvat rahibin oğlu olarak dünyaya gelen Tesla, elinde mühendislik diplomasıyla umutlarını gerçekleştirmek için 1884’te ABD’ye göç etmesiyle geçirdiği zor günlerin ardından kendisini dünyayı değiştirecek bir teknolojik devrimin merkezinde buldu. O, parlak bilimsel zekasını mühendislik yeteneğiyle birleştirerek ışığın milyonlara ulaşmasını sağlayan kişi olarak tarihe geçti. Keşifleri Faraday’ınkilerle aynı düzeydeydi ve başarılarının çağımıza etkileri ise Edison’u bile geride bırakacak güçte. Öyle ki, günümüzde pek çok araştırmaya esin kaynağı olması nedeniyle “Çağdaş Prometheus” diye adlandırılıyor. Tüm bunlara rağmen çok az kişi Tesla’nın kim olduğunu biliyor.

Hayatı boyunca kendisine ait bir evi olmayan, otellerde yaşayan, hiç evlenmeyen ve en iyi dostu ünlü yazar Mark Twain ile güvercinler olan Sırp asıllı Hırvatistan doğumlu mucit Tesla, 19. yüzyılın sonu ile 20. yüzyılın ilk yarısında sayısız icat yaptı. İcatlarını kendisi için bir gelir kaynağına dönüştürmeyi pek umursamayınca inanılmaz buluşları Edison ve Marconi gibi “ticaretten anlayan mucitler” tarafından piyasaya kazandırıldı.

Tesla, 1884’te Birleşik devletlere ilk defa geldiğinde, Thomas Edison için çalıştı. Edison henüz ampulün patentini almış ve elektriğin dağıtımı için bir sisteme ihtiyaç duymaktaydı. Edison akkor telli ampulü yeni icat etmişti ve elektriğin aktarılması konusunda bir sistem geliştirmeye çalışıyordu, Tesla’ dan bu konuda yardım isteyerek sistemdeki sorunu çözebilirse büyük miktarda para vereceğini söyledi; Tesla sistemdeki sorunları çözerek Edison’u belki de milyon dolarlık bir masraftan kurtardı ancak vaat edilen parayı hiçbir zaman alamadı. Edison ölüm döşeğindeyken Tesla’yı af dilemek için yanına çağırtmış olsa da, Tesla vaktimi boş laflar dinleyerek geçireceğime, insanlık adına gerekli icatları bularak geçiririm diyerek Edison‘un son arzusunu yerine getirmemiş ve yanına gitmemiştir.

Ford ilk motorlu aracı ile gösteriş yaparken yanına giden Tesla, bu kadar büyük bir motora gerek olmadığını anlatmış fakat Ford Tesla’yı dinlememiş; bunun üzerine Tesla, ateşleme sistemini icat etmiş ve Ford’a bunu göstermek zorunda kalmıştır. Fakat her zaman olduğu gibi şanssızlığı burada da kendini göstermiş ve Ford, ateşleme sistemini kullanmak için patentini kendine almıştır.

Amerikalılar savaş zamanında Alman denizaltılarını bulabilmek için Edison’dan yardım istemiş ve Tesla’nın önerisi olan “enerji dalgalarını kullanalım” fikrine Edison’un şiddetle karşı çıkması sebebiyle bugün “radar” dediğimiz aygıt 25 yıl geç keşfedilmiştir.

Sıra dışı bir karaktere sahip olan Tesla, para yönetiminde hiçbir zaman başarılı olamadı.Hayatının son yıllarını borçlarından kaçmak için sürekli otel değiştirerek geçirdi. 7 Ocak 1943’te 86 yaşındayken New Yorker Oteli’nin bir odasında kalp yetmezliği sebebiyle hayata veda etti. Ölmeden önce teleforce silahı adını verdiği bir çalışma yürütmekte olan Tesla’nın bütün dökümanlarına ABD hükümeti tarafından el konuldu.

logo